VITAMIX

Zielony sos

Archiwa

BLENDER

Składniki:

  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 80 ml soku z cytryny
  • 5 g czosnku
  • 100 g świeżych liści pietruszki
  • 50 g świeżych liści bazylii
  • 30 g świeżego szczypiorku
  • 20 świeżych liści mięty
  • 2 świeże gałązki rozmarynu
  • 40 g posiekanej szalotki
  • 10 g mielonej kurkumy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy  w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik. Wybieramy bieg 1, uruchamiamy blender, po czym powoli zwiększamy prędkość do najwyższej. Blendujemy przez 1 minutę, za pomocą ubijaka dociskając składniki do ostrzy.

Udostępnij nasz wpis:

Aksamitne masło orzechowe

Paprykowe coulis – [Duplicated]

Masło orzechowe najczęściej kojarzymy z kuchnią amerykańską i sposobem na słodkie śniadaniowe kanapki. Jednak to naprawdę uniwersalny dodatek, który możemy stosować w wytrawnych potrawach. Najlepiej, gdy zrobimy je sami – wtedy mamy pewność dotyczącą jakości składników. No i satysfakcja gwarantowana!

Zanim wyczarujecie swoje masło, przekonajcie się, do czego możecie go użyć, aby zaskoczyć swoje kubki smakowe 🙂

Smarowidło:

do pieczywa, grzanek, krakersów, ciasteczek, paluszków, naleśników, pancakes, w towarzystwie dżemów czy owoców – bananów, gruszek, jabłek, jagód i wielu innych, na które mamy ochotę.

Dodatek do śniadań:

to świetny sposób, aby urozmaicić poranną jaglankę czy owsiankę i dodać sobie energii na cały dzień!

Dodatek do dań wytrawnych:

to świetne uzupełnienie sosów warzywnych i mięsnych, a także kremowych zup z użyciem mleczka kokosowego; masło idealnie sprawdza się w kuchni tajskiej lub bliskowschodniej.

Składnik smoothies:

dodanie masła do koktajlu nie tylko podbije jego walor smakowy, ale również będzie stanowić cenne źródło energii i dobrych składników; polecamy taką opcję sportowcom i osobom prowadzącym intensywny tryb życia.

Składnik wypieków:

Batoniki, ciastka lub ciasta, takie jak brownie, czy muffinki z masłem nabiorą super orzechowego aromatu; masło może być też elementem kremu lub po prostu dekoracji.

W samodzielnym przygotowaniu masła pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. Zatem ostrza w ruch i do dzieła!

BLENDER

 Vita-Prep 3 ®

Vita-Prep 3 ®

OPCJONALNIE
Vitamix XL ®

Vitamix XL ®

Składniki:

  • 2,3 kg prażonych, prażonych solonych lub pieczonych w miodzie orzeszków ziemnych
  • 300 g prażonych orzechów pekan
  • 185 g pokrojonych migdałów

Sposób przygotowania:

Wsypujemy wszystkie składniki do pojemnika Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik. Uruchamiamy blender, powoli zwiększamy prędkość do maksymalnej. Mielimy przez 3-4 minuty lub do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Za pomocą ubijaka dociskamy składniki do ostrzy. Masło ma bardzo długi termin przydatności do spożycia, zwłaszcza jeśli trzymamy je w lodówce. Przed posiłkiem warto jednak, aby miało temperaturę pokojową, wtedy będzie się je łatwiej rozsmarowywać.

Udostępnij nasz wpis:

Paprykowe coulis

Archiwa

Zanim przejdziemy do przepisu, który odmieni Wasze dania, wyjaśnijmy czym jest coulis.

“Kuli” – bo tak wymawiamy to słowo – to bardzo esencjonalny, bogaty w smaku, nasycony aromatami sos warzywny lub owocowy. Zarówno w wersji deserowej, jak i wytrawnej przygotowuje się go z przetartych warzyw, w tej pierwszej wersji z dodatkiem cukru, w drugiej soli, a niekiedy bulionu czy śmietanki.

Taki gęsty sos sprawdzi się jako polewa do lodów, ciast, owoców, a nawet shake’ów. W przypadku dań wytrawnych to świetny dodatek do mięs, ryb, serów, pasztetów – zarówno w wersji wege, jak i mięsnej.

My mamy dziś dla Was przepis na wytrawny, paprykowy coulis. Dlaczego? Ponieważ czerwona papryka świetnie współgra z innymi warzywami, serami, pieczeniami. A co najważniejsze czerwona papryka kryje w sobie bogactwo właściwości odżywczych i ma naprawdę świetny wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu:

  • jest idealna, gdy stosujemy dietę, jest bowiem niskokaloryczna; w śrefniej wielkości papryce kryje się tylko 55 kcal!
  • to bomba witaminowa, ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C, A, E, i te z grupy B;
  • to też moc mikroelementów – w papryce znajdują się m.in.: żelazo, potas, wapń, likopen, beta-karoten;
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C, papryka ma działanie antyoksydacyjne, to znaczy, że spowalnia procesy starzenia i hamuje wolne rodniki;
  • witaminy i mikrolelementy znajdujące się w papryce pomagają też zachować odporność i pozytywnie wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, chronią układ sercowo-naczyniowy, poprawiają krzepliwość krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca czy mózgu.

Papryka jest warzywem, które może nas cieszyć i dostarczać odżywczych właściwości przez cały rok: od sezonu letniego, gdzie idealnie sprawdzi się w sałatkach czy na grillu; jesienią w gulaszach, zapiekankach czy zupach, zimą w postaci przetworów i papryk faszerowanych, a wiosną – w postaci regenerujących i odświeżających koktajli w towarzystwie innych warzyw i ziół. Sosem, który wykonacie szybko przy użyciu blendera Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®, możecie cieszyć się o każdej porze roku. Polecamy wypróbować go z Waszymi ulubionymi przekąskami i potrawami.

BLENDER

Składniki:

  • 1,125 kg czerwonej papryki

  • 10 g soli

Sposób przygotowania:

Papryki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 20 minut, do momentu, kiedy skórka lekko się przypali. Upieczone zawijamy w papier do pieczenia i zostawiamy na ok. 20 minut, aż skórka lekko odejdzie. Zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki, a następnie wrzucamy papryki do pojemnika Vitamix® (w dwóch partiach). Zabezpieczamy pojemnik pokrywą i ustawiamy prędkość #7. Blendujemy do momentu właściwego rozdrobnienia przez ok. 45 sekund. Odcedzamy nadmiar wody, a następnie solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia. A potem nic tylko polewany, zanurzamy i przekąszamy, rozkoszując się głębokim smakiem aromatycznej papryki. Mniam!

Udostępnij nasz wpis:

OJ, ale dobre mleko sOJowe!

Archiwa

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy zmieniamy swoje nawyki żywieniowe. Jemy cięższe, rozgrzewające potrawy, które mają dodać nam energii. To samo dzieje się z napojami – stawiamy na napoje rozgrzewające, w tym te na bazie mleka. Nie każdy z nas jednak lubi i może ze względów zdrowotnych spożywać mleko pochodzenia zwierzęcego, dlatego idealną alternatywą są napoje roślinne. Jednym z nich i chyba najbardziej popularnym jest mleko sojowe. O tym jak przyrządzić je z wykorzystaniem sprzętów Vitamix piszemy poniżej, a póki co mamy dla Was garść podpowiedzi, za pomocą jakich napojów rozgrzewać się zimą.

Po pierwsze… woda!

Dużo wody, ciepłej lub w temperaturze pokojowej; pijmy ją samą lub w towarzystwie: plastrów lub soku z cytryny lub pomarańczy, imbiru, rozmarynu, plasterków chili i miodu; dodatkowo możemy wykorzystać orzeźwiającą miętę lub aromatyczne goździki; nie dość, że takie mieszanki nas ogrzeją, to jeszcze będą smakować wybornie!

Po drugie… napary!

Z ziół, suszonych owoców, z aromatycznymi dodatkami jak cynamon, imbir czy goździki. Pomogą oczyścić organizm, zadbają o odporność, pracę poszczególnych organów, poprawią trawienie, dodadzą energii – to wszystko w zależności, na jakie zioła i dodatki się zdecydujemy. Pijmy je na zdrowie!

Po trzecie… herbaty na bogato!

Zielone, czerwone, białe, czarne. Dla urozmaicenia, do tych ostatnich dodawajmy imbir, miód, plastry cytrusów, suszone owoce, rozmaryn, syropy, a nawet konfiturę – ma być smacznie, przyjemnie i na bogato 🙂

Po czwarte… koktajle!

Nie koniecznie na ciepło, jednak polecamy Wam je dlatego, że ich witaminowa moc jest nie do przecenienia. Wszelkie warzywne i owocowe smoothies zadbają o odpowiednią dawkę potrzebnych zimną witamin, a przy tym mogą stanowić świetne, płynne przekąski, które dodadzą nam energii.

Po piąte… kakao i gorąca czekolada.

Zwłaszcza w zimie, gdy dni są krótkie, nasz organizm domaga się przyjemnego dopieszczenia. A nic tak nie poprawia nastroju jak kakaowiec, który również jest źródłem wielu dobrych dla organizmu składników, jak żelazo, cynk czy magnez. 🙂 Kakao to świetny pomysł na początek dnia, zaś gorąca czekolada to idealny zamiennik popołudniowej kawy. Zamiast tradycyjnego mleka, zachęcamy Was do użycia mleka roślinnego, np. sojowego, które przy użyciu blendera Vitamix The Quiet One® szybko przygotujecie sami. 

BLENDER

Składniki:

  • 150 g ugotowanych, ostudzonych ziaren soi

  • 1 litr wody

  • 15 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę pojemnika. Wybieramy program fabryczny #32, i czekamy ok. 45 sekund aż blender zakończy pracę. Mleko przetrzymujemy w lodówce, max. do tygodnia.

Udostępnij nasz wpis:

orzechowe COOLKI mocy!

Archiwa

Zima, nic się nie dzieje, szarość, nic się nie chce… Ach, ile razy w ciągu sezonu jesienno-zimowego dopada nas chandra? I ile razy mówimy sobie, że COŚ trzeba zrobić, ale nie za bardzo mamy pomysł na to CO? Dziś przychodzimy do Was z przepisem na super energetyczną przekąskę, które idealnie sprawdzi się do zimowej herbatki, ale też z przepisami, jak przezwyciężyć zimowy splin.

Przepis 1: SEN

Sen to naprawdę zdrowie. Dlatego ważne, aby zwłaszcza zimą, chcąc być wypoczętym za dnia, kiedy mamy mało słońca, spać od 6 do 8 godzin. Dbajmy też o jakość snu: wietrzmy sypialnie, regularnie zmieniajmy pościel, wyciszajmy telefon, nie objadajmy się na noc. Proste czynności naprawdę poprawiają to, jak regenerujemy się w nocy.

Przepis 2: RUCH

I nie chodzi tylko o mozolne ćwiczenia na siłowni, ale ruch na świeżym powietrzu; regularne dłuższe spacery, powrót do domu z pracy na piechotę zamiast autem czy autobusem (nawet 3 przystanki będą świetne!), wejście po schodach, zamiast windą. Brak słońca może nas odstraszać, ale nasz organizm będzie naprawdę inaczej funkcjonował po pobycie na dworze, a nie tylko siedząc na kanapie – ulubiony serial nie ucieknie 🙂

Przepis 3: WODA

Pamiętajmy o nawadnianiu. Bez wody nasza skóra stanie się szara, zmęczona, a organizm będzie gorzej funkcjonował. Nie masz ochota na samą wodę? Mamy podpowiedź: dodaj do niej imbir, pomarańcze, miód, chili – nie dość, woda zyska super smak, to dostarczysz swojemu organizmowi odżywczych witamin i mikroelementów.

Przepis 4: NOWE BODŹCE

Kino, teatr, ciekawy webinar, a może szybki kurs on-line? Zima to czas, który warto przeznaczyć na zdobycie nowych umiejętności. Nawet takich dla przyjemności, jak kurs szydełkowania online czy sommelierski. Obecnie internet daje takie możliwości, że zawsze znajdziemy coś ciekawego. I nie musi być to nowa umiejętność zawodowa, ale coś co sprawi nam radość, nauczy czegoś nowego, a przy okazji wprowadzi urozmaicenie w codzienność.

Przepis 5: PRZYJEMNOŚCI DLA ZMYSŁÓW

Pachnąca świeca, nowe perfumy, aromatyczna kawa z dodatkami i smakowymi syropami, kąpiel z olejkami, nowy krem do golenia. To naprawdę poprawia nastrój! Dlatego zachęcamy Was do takich małych, codziennych aromaterapii, ponieważ zmysły potrafią zdziałać cuda 🙂

Przepis 6: POSIŁKI

Wartościowe, ale też smaczne. Rozpieszczjmy swoje podniebienia 🙂 Posiłki powinny nas nie tylko rozgrzewać, dbać o dostarczanie niezbędnych zimą składników i witamin, ale też dodawać energii i sprawiać przyjemność. Pamiętajmy o warzywach, owocach, kaszach, orzechach… bo to one dbają o nasze mózgi, od których zmienia się zimowe nastawienie 🙂 To dlatego dziś mamy dla Was przepis na super przekąskę, które doda Wam energii i mamy nadzieję wywoła uśmiech i smakowite zadowolenie. W przyrządzeniu pomoże Wam blender Vita-Prep 3®  lub opcjonalnie Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • 140 g migdałów

  • 120 g orzechów włoskich

  • 260 g rodzynek

  • 6 daktyli bez pestek

  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 75 g rozdrobnionego kokosu

Sposób przygotowania:

Wrzucamy migdały i orzechy włoskie do pojemnika Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg #6 i pulsujemy 8 razy. Zdejmujemy pokrywę, dodajemy rodzynki, daktyle, wanilię oraz kokos. Nakładamy pokrywę ponownie, wyjmujemy zatyczkę, wkładamy ubijak. Wybieramy bieg #6, blendujemy ruchem pulsacyjnym (na zmianę włączając On i Off od 35 do 40 razy) używając ubijaka w celu dociśnięcia składników do ostrzy. Masa jest gotowa, gdy ma konsystencję ciasta. Przed podaniem formujemy kulki i je chłodzimy. Kulki sprawdzą się jako przekąska na drugie śniadanie, jako deser albo poprawiacz nastroju do popołudniowej herbaty.

Udostępnij nasz wpis:

Kremmmm cytrynowy

Archiwa

Mmmmmm, jak spróbujecie go raz, to przewidujemy, że na stałe zagości on w Waszym deserowym menu. Ale zanim rozłożymy na składniki pierwsze nasz krem :), to rozłóżmy na czynniki pierwsze ten niezwykły owoc, czyli cytrynę!

Chiny… to właśnie stamtąd prawdopodobnie pochodzi ten cytrus. Obecnie jest najczęściej uprawiana w USA i na południu Europy.

Yyyyy… największa cytryna ważyła ponad 5 kg! Robi wrażenie, prawda? 🙂

To ma moc: w cytrynie kryją się m.in.: witaminy C, A, E, z grupy B, beta-karoten, żelazo, potas, magnez, sód, kwasy organiczne czy flawonoidy.

Robi różnice dla naszego organizmu i dzięki swoim składnikom wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia trawienie, wspomaga odchudzanie, dba o układ krążenia i wątrobę.

Yyyy… każdy Kawaler Orderu Cytryny, popularnego odznaczenia bohaterów, którzy sprawiają dzieciom radość, musi wypić kielich z sokiem z cytryny – i co ważne każdy się potem uśmiecha 🙂 zatem, kryje w sobie całe pokłady radości ta cytryna 🙂

Na piękno i dobre samopoczucie: cytryna świetnie wspomaga kondycję i pielęgnację skóry i włosów; ma swoje zastosowanie w szeregu kosmetyków od rozjaśniających, poprzez odświeżające i wygładzające; jest składnikiem kremów, toników, szamponów, olejków i maseczek.

A w kuchni… to niezastąpiony składnik napojów – herbat, lemoniad, drinków, naparów oczyszczających; to też składnik sosów, dressingów, wszelkiej maści deserów, dodatek do mięs i ryb; świetnym pomysłem są też kiszone cytryny, które dodają daniom orientalnego smaku.

 

W przygotowaniu naszego kremu pomoże Wam blender Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. Z nimi naprawdę szybko będziecie mogli cieszyć się tym wyjątkowym deserem. Zatem do dzieła!

BLENDER

Składniki:

  • 5 dużych jaj

  • 120 ml świeżego soku z cytryny

  • skórka z 3 cytryn

  • 150 g cukru pudru

  • szczypta soli

  • 115 g niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)

Sposób przygotowania:

Jajka, sok z cytryny, skórkę, cukier oraz sól umieszczamy w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg #1. Uruchamiamy blender, powoli zwiększamy prędkość do najwyższej. Blendujemy przez 4-5 minut lub do momentu, aż zacznie wydobywać się silna para znad zatyczki pokrywki. Podczas pracy urządzenia wybieramy prędkość #3, po czym wyjmujemy zatyczkę w pokrywie, wrzucamy pokrojone masło. Blendujemy dodatkowe 15-30 sekund. Całość przelewamy do naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia (około 20 do 30 minut) przed podaniem. No a potem… gwarantujemy: żadnej kwaśnej miny – sama błoga słodycz na twarzy i podniebieniu. Mmmmmm

Udostępnij nasz wpis:

Pasta sezamowa – czyli kuchnio sezamowa otwórz się!

Archiwa

Coraz częściej sięgamy po orientalne smaki, a co więcej – wielu z nas lubi przygotować je samemu. To nie tylko odkrywanie nowych kierunków kulinarnych na własnym talerzu, satysfakcja z samodzielnego wykonania dania czy dodatku, ale też pewność, że znamy wszystkie użyte składniki.

Dziś mamy dla Was prosty, szybki w wykonaniu przepis na pastę sezamową. To nieodłączny składnik kuchni bliskowschodniej i azjatyckiej, ale też znajduje zastosowanie w wielu potrawach tzw. nowoczesnej kuchni fusion.

Tahini, czyli pasta otrzymana z sezamu zblendowanego z solą i opcjonalnie oliwą, dla wielu to przede wszystkim nieodzowny skład hummusu. Ale nie samym hummusem człowiek żyje, prawda? Pastę możemy wykorzystać zarówno w wielu potrawach wytrawnych i deserowych.

To doskonały dodatek do dipów do sałatek, marynat do mięs, ryb, serów, składnik zup czy sosów do makaronów. Pastę możemy dodawać do shake’ów, ciast, słodkich sosów do deserów. Fani sezamu uważają, że to świetny zamiennik masła orzechowego, zatem polecamy wszystkim, aby dla ciekawości swoich kubków smakowych, wykorzystali ją właśnie w kanapkach czy omletach z dodatkiem dżemów czy świeżych owoców.

To dodatek, który ma dużą wartość energetyczną, jest źródłem m.in. żelaza, wapnia i magnezu, tłuszczów omega-6. Zatem Sportowcy, Naukowcy – pamiętajcie o niej w swojej diecie.

Do przygotowania pasty potrzebujemy prażonego sezamu: uważajcie, żeby go nie spalić na patelni, ponieważ ze względu na to, że ziarenka są drobne, szybko się prażą.

Pasta, gdy “postoi”, zazwyczaj się rozwarstwia, ale nie jest to znak jej zepsucia, Wystarczy przemieszać ją w słoiku czy misce, aby odzyskała aksamitną strukturę. Warto mieć ją zawsze w swojej lodówce, bo może wytrzymać tam nawet do 3 miesięcy.

W przygotowaniu pasty pomoże wam Blender Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. To, co – sezamie, otwórz się i nas na nowe smaki!

BLENDER

Składniki:

  • 300 g prażonych nasion sezamu

  • 20 g soli

Sposób przygotowania:

Wsypujemy wszystkie składniki do pojemnika Vitamix®, nakładamy pokrywę pojemnika, po czym nastawiamy bieg #1. Uruchamiamy blender i powoli zwiększamy obroty do najwyższych, utrzymując pracę urządzenia przez 1,5 minuty. Korzystamy przy tym z ubijaka, w celu dociśnięcia składników do ostrzy. Pastę przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Udostępnij nasz wpis:

Grzybowe duxelle – dodatek de luxe!

Archiwa

Duxelle to klasyczny, francuski dodatek do potraw. Mimo, że nazwa może brzmieć dość zagadkowo, to pokażemy Wam, że same składniki są znane, przygotowanie proste, a i sposób podawania znany z rodzimej kuchni.

Duxelle to… smażona mieszanka grzybów z dodatkami; można wykorzystać ją zaraz po przygotowaniu lub mrozić.

Z czym to jeść: to dodatek do dań, takich jak pieczenie mięsne w cieście francuskim; sprawdzi się jako dodatek do omletów, tostów, makaronów, zapiekanek, tart, a nawet nadzienie pierożków.

Skąd nazwa: tak nazywał się francuski markiz d’Uxelles, żyjący w XVII i XVIII wieku, był marszałkiem, rycerzem i dyplomatą. I chyba lubił grzyby.

Składniki: przede wszystkim grzyby leśne, szalotka, czosnek, pietruszka.

Dlaczego warto: to nie tylko świetne, aromatyczne uzupełnienie potraw, ale też sposób, aby cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok; wystarczy zamrozić duxelle i wykorzystywać podczas gotowania, gdy mamy na to ochotę.

W przygotowaniu naszego duxelle pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. Dzięki nim przygotujecie ten dodatek nie tylko szybko, ale i niemalże bez brudzenia rąk.

BLENDER

Składniki:

  • 75 g przepołowionych szalotek

  • 60 g masła

  • 750 g pokrojonych podgrzybków

  • 30 g posiekanej natki pietruszki

  • 10 g soli

  • 5 g pieprzu

Sposób przygotowania:

Mocujemy pokrywę na pojemniku Vitamix®, a następnie ustawiamy prędkość #3. W czasie pracy urządzenia wrzucamy szalotki do naczynia i siekamy przez 5-10 sekund – tak rozdrobnione podsmażamy na maśle. W międzyczasie wrzucamy grzyby do pojemnika blendera (jednorazowo do pojemnika dajemy nie więcej niż 250 ml/1 szklankę grzybów). Mocujemy pokrywę, po czym wybieramy prędkość #3, blendujemy ruchem pulsacyjnym (na zmianę włączając On i Off 10 razy) do momentu właściwego rozdrobnienia grzybów. Posiekane grzyby dodajemy do szalotek. Całość podsmażamy aż do wyparowania wody. Doprawiamy pietruszką, solą oraz pieprzem. Wszystko razem smażymy przez kolejne 5 minut. I gotowe 🙂 Polecamy Wam wykorzystać sezon na grzyby, aby przygotować więcej tego dodatku i go po prostu zamrozić. Grzanki z jajkiem i duxelle na pewno poprawią Wam nastrój w niejeden niedzielny, zimowy poranek.

Udostępnij nasz wpis:

Chlebek z cukinii – nie tylko do kanapek

Archiwa

Jednym z trendów, które obserwujemy od dłuższego czasu jest samodzielny wypiek pieczywa. Wielu z nas polubiło zapach pieczonego chleba we własnym domu, a do tego, dochodzi jeszcze wielka satysfakcja, gdy – wydawałoby się coś trudnego w przygotowaniu  – możemy upiec samodzielnie. Na pewno wpływ na nasze wybory ma też coraz bardziej świadome podejście do żywienia, stąd pomysłów na różne eko i fit pieczywa pojawia się coraz więcej.

Jednym z nich, który jest bardzo prosty przepis na chlebek z cukinii. Może stanowić alternatywę względem codziennego pieczywa, ale też występować jako samodzielna przekąska – wytrawna, badź w towarzystwie serków śmietankowych i dżemów.

Zanim przystąpimy do działania, mamy dla Was kilka faktów związanych z cukinią,  głównym składnikiem naszego chleba.

Na surowo i po obróbce!

Cukinia to takie warzywo, które świetnie smakuje w każdej postaci: surową możemy dodać do sałatek, możemy ją zamarynować w słoikach na zimę, udusić w sosie czy leczo, lub nafaszerować kaszą, mięsem czy ryżem i zapiec.

Pochodzi z daleka, ale…

podbiła serca Starego Lądu. Ojczyzną cukinii jest Meksyk, ale już od XVI wieku gości na stołach Europy. Na nasze szczęście 😉

Każda część smakuje wybornie!

Nie tylko sam owoc, ale też pestki czy kwiaty, które bardzo często smaży się w tempurze i faszeruje różnymi smakołykami.

Jedzmy na zdrowie!

Cukinia zawiera m.in. potas, żelazo, witaminę C, ma właściwości antyoksydacyjne, jest niskokaloryczna oraz ma niski indeks glikemiczny.

Dla każdego coś smacznego!

Cukinia to warzywo, które sprawdzi się jako element pasztetów, placków, zup kremów i oczywiście chlebów. Nasz przygotujecie szybko dzięki użyciu blendera Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • 375 g posiekanych cukinii

  • 3 jajka

  • 250 ml oleju

  • 500 g cukru

  • 5 g wanilii

  • 340 g mąki

  • 5 ml sody do pieczenia

  • 1,25 ml proszku do pieczenia

  • 5 g soli

  • 5 g cynamonu

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 165°C. Formę do pieczenia chleba smarujemy olejem i posypujemy mąką. Mocujemy pokrywę na pojemniku Vitamix®, a następnie ustawiamy prędkość #3. Podczas, kiedy urządzenie pracuje, przez otwór dodajemy cukinię. Siekamy 20-30 sekund, do momentu właściwego rozdrobnienia. Posiekane warzywa odkładamy do naczynia. Wrzucamy jajka do pojemnika blendera, mocujemy pokrywę, po czym ustawiamy prędkość na #6. Ubijamy przez 1 minutę, do uzyskania piany. Następnie dodajemy olej, cukier oraz wanilię. Ustawiamy prędkość #4 – całość blendujemy 30 sekund, a następnie dodajemy poszatkowaną wcześniej cukinię i blendujemy kolejne 5 sekund. Wszystko przelewamy do miski, dodajemy stałe składniki, mieszamy do momentu, aż dobrze się połączą. Przelewamy ciasto do formy. Pieczemy przez ok. godzinę. Czekamy aż ostygnie. I smakujemy, jemy i planujemy kolejne wypieki.

Udostępnij nasz wpis:

Wyborne placuszki rybne

Archiwa

Świat dzieli się na tych, którzy lubią ryby i na tych, którzy za nimi nie przepadają. Dla wszystkich, którzy wciąż mają obiekcje związane z rybami mamy nie tylko super smaczny przepis na placuszki rybne, ale też podpowiadamy, dlaczego warto się do ryb przekonać.

Dlaczego warto postawić na ryby?

Ryby zazwyczaj dzielimy na dwie kategorie: morskie – w nich znajdziemy m.in. tuńczyka, łososia, szproty, dorsza, halibuta oraz słodkowodne, do których zaliczamy m.in. karpia, pstrąga, karasia, płocia, sandacza.

Ryby znane są z tego, że zawierają dużą ilość białka, przez co posiadają dużo zdrowych kwasów nienasyconych, mikro- i makroelementów, a do tego są niskokaloryczne, co ważne dla wszystkich dbających o dietę i prowadzących aktywny tryb życia.

Doskonale wpływają na wzrok, pracę mózgu, wzmacniają kości, zęby, ujędrniają skórę, obniżają ciśnienie krwi, mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, pomagają usunąć z organizmu szkodliwe wolne rodniki i są bardzo wartościowe dla osób w każdym wieku – od młodszego do starszego pokolenia.

Stanowią niewyczerpane źródło inspiracji w kuchni: zapomnijcie o smażonych filetach z dzieciństwa! Ryby świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako pasty przekąskowe, w sosie do makaronu, w galarecie, w marynacie, w postaci wędzonej, są świetnym daniem z grilla czy zapiekanym z dodatkiem warzyw, sprawdzą się jako pulpety, kotlety, paluszki i placuszki – i właśnie na te ostatnie mamy dziś dla Was doskonały przepis. Znajdują się w nim tzw. białe ryby; to te żyjące w zimnych, dobrze zasolonych wodach i zaliczamy do nich m.in: dorsza, morszczuka, mintaja, solę, mirunę, turbota, halibuta. W przygotowaniu pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. Maszyny gotowe? Do dzieła!

BLENDER

Składniki:

  • 60 ml mleka

  • 1 duże jajko

  • 400 g białej ryby (dorsz, sola, halibut, mintaj)

  • 5 g soli

  • 25 g mąki ziemniaczanej

  • 2 g białego pieprzu

  • 50 g łyżki posiekanego pora – tylko białe części

  • 100 g pokrojonej w kostkę cebuli

  • 40 g łyżki niesolonego masła

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik. Wybieramy bieg #5, blendujemy ruchem pulsacyjnym 3 do 5 razy, tak aby masa nie była zbyt gładka. Formujemy okrągłe ciastka. Smażymy je na patelni na roztopionym, klarowanym maśle przez około 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierze kuchennym. Takie placuszki podajemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub ryżu, z dodatkiem świeżej sałaty lub surówki.

 

Udostępnij nasz wpis:

Masło cytrusowe – słońce wśród dodatków

Archiwa

Dlaczego słońce?

Oczywiście z jednej strony ma na to wpływ cytryna i pomarańcza, które są owocowym odzwierciedleniem słońca. A z drugiej strony… masło z dodatkiem tych cytrusów idealnie sprawdzi się w potrawach, które często grillujemy na świeżym powietrzu przede wszystkim rybach, mięsach, owocach morza, bagietkach.

Zanim przejdziemy do przepisu…

to odpowiedzmy sobie na pytanie, dlaczego połączenie cytryny i ryby wydaje się w kuchni takie oczywiste, a wręcz niezbędne?

Praktykuje się to ze względu na smak i zapach… a dokładnie chodzi o aminy, które uwalniają się już po zabiciu ryby; sok cytryny je zobojętnia, dzięki czemu stają się dla nas prawie niewyczuwalne.

Dodatkowo, sok z cytryny idealnie podkreśla delikatny charakter mięsa ryby. Są różne sposoby dodawania cytryny do ryby – może to być obłożenie plasterkami, skropienie przed lub po przygotowaniu, czy właśnie posmarowanie mięsa masłem cytrusowym – dzięki któremu skórka nabierze chrupkości, ale i będzie wyjątkowo aromatyczna.

Zanim wypróbujecie nasz przepis, mamy do Was prośbę – pamiętajcie, że masło cytrynowe to nie tylko wakacyjny dodatek. Możecie je wykorzystać do zapiekanych ryb i mięs, do warzyw gotowanych na parze i krakersów. Warto jest mieć zatem w lodówce. W szybkim i prostym przygotowaniu pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • ½ obranej średniej pomarańczy

  • ½ obranej cytryny

  • starta skórka z 1/5 cytryny

  • ½ obranej limonki

  • starta skórka z 1/5 limonki

  • 10 g natki pietruszki

  • 225 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Umieszczamy wszystkie składniki w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg #1. Włączamy blender i powoli zwiększamy prędkość do najwyższej. Blendujemy przez 30 sekund lub do uzyskania gładkiej konsystencji, używając ubijaka dociskamy składniki do ostrzy.  Przed podaniem schłodźmy je w lodówce, a następnie cieszymy się cytrusowym smakiem  ulubionych potrawach.

Udostępnij nasz wpis: